Maag- en darmziekten

gastrology

Maag- en darmziekten

De afdeling Gastro-enterologie heeft als verantwoordelijkheid om ziekten in het spijsverteringsstelsel te diagnosticeren en te behandelen. Dit stelsel begint bij de mond en omvat de slokdarm, maag, darmen, lever, galblaas, alvleesklier, rectum en anus.

Een van de voornaamste methoden die onze specialisten hanteren voor diagnose en behandeling van spijsverteringsaandoeningen, zijn endoscopische procedures. Een van deze procedures staat bekend als gastroscopie, waarmee we het bovenste deel van het spijsverteringskanaal, inclusief de keel, slokdarm en maag, kunnen visualiseren via de mond. Bij een andere endoscopische methode, colonoscopie genaamd, onderzoeken we de dikke darm door via de anus binnen te gaan. Beide methoden maken gebruik van inwendige camera’s en spelen niet alleen een cruciale rol bij het vaststellen van ziekten, maar ook bij de behandeling ervan.

Veelvoorkomende ziekten binnen de Gastro-enterologie zijn onder andere:

– Maagaandoeningen zoals maagzweren, gastritis, reflux, poliepen, goedaardige en kwaadaardige tumoren.
– Dunne darm gerelateerde aandoeningen waaronder tumoren, zweren, hernia’s, diverticula en fistels.
– Chirurgische ingrepen voor slokdarmtumoren.
– Dikke darm aandoeningen zoals colitis, poliepen, aambeien, constipatie en darmkanker.
– Lever gerelateerde aandoeningen inclusief cirrose, goedaardige en kwaadaardige tumoren, abcessen, hepatitis A, hepatitis B, hepatitis C en hepatitis D.
– Galblaas aandoeningen, zoals tumoren, galblaaspoliepen en ontstekingen.
– Alvleesklier gerelateerde aandoeningen zoals acute en chronische alvleesklierontsteking, en alvleesklierkanker.